Veličina pisma

Haflinger


Povijest haflinger pasmine seže još u Srednji vijek. Kroničari ga opisuju orijentalnom pasminom na području južnih padina Tirola u današnjoj Austriji i Italiji. Sela su trebala snažnog konja sigurnog koraka za transport tereta kroz nepristupačna područja. Zapisi iz 1800-tih godina opisuju ga kao malog, ponosnog, alatog konja koji vrlo dobro podnosi putovanja kroz planinske klance. Prvi službeni dokument o današnjem haflingeru (ime je dobio po tirolskom selu „Hafling“) je zapis o pastuhu 249 Folie, sinu arapskog pastuha 133 El’ Bedavi XXII i domaće tirolske kobile nepoznatog porijekla. Svi moderni tipovi haflingera moraju imati porijeklo izravno vezano na pastuha 249 Folie, i to kroz 7 pastuhskih linija: ABMNSST i W. Tijekom Drugog svjetskog rata vrlo traženi su bili manji, snažni i čvrsti konji. Upravo te karakteristike krase haflingera. Nakon rata, okvir haflingera je smanjen, jer je postavljeni uzgojni cilj bio uzgojiti konja podobnog za jahanje i vožnju, čvrste konstitucije i dobre ćudi. Specijalna karakteristika pasmine je zlatno alata boja, bijele grive i repa, a ova boja naziva se „izabel“. Također značajna karakteristika pasmine je privrženost čovjeka i dobroćudnost formirana stoljećima kroz surove uvjete opstanka u planinskim uvjetima života služeći svim članovima obitelji. Uzgoj haflingera rasprostranjen je u cijelom svijetu, a uporaba mu je vrlo raznolika, od dresurnog i preponskog jahanja, vožnje zaprega, western jahanja, voltažiranja, rekreacijskog do terapijskog jahanja i dr.

Uzgoj haflinger konja na prostoru Republike Hrvatske dugo je prisutan, no intenzivniji uzgoj i revitalizacija pasmine započela je 2006. godine značajnijim uvozom rasplodnih grla iz drugih zemalja. Reorganizacijom uzgoja i promoviranjem pasmine u Hrvatskoj u narednih nekoliko godina ukupan broj registriranih konja utrostručio se.

Uzgoj haflinger konja u Republici Hrvatskoj je malobrojan i u počecima je svoga razvoja. Budući da je rasprostranjenost uzgoja prilično velika, sa pojedinim geografskim žarištima, uzgojno područje haflinger konja je cjelokupan prostor Republike Hrvatske.

Kontakti

Odjel za uzgoj kopitara

Nidal Korabi

Tel: +385 1 3903-138

Ljiljana Husinec

Tel: +385 1 3903 129

Martina Borović

Tel: +385 1 3903 156

Jasna Daud

Tel: +385 1 3903 136

Dokumenti

Vezano