Veličina pisma

Obavijest korisnicima potpora s područja na kojima je potvrđena prisutnost bedrenice

04.08.2022

Pozivaju se korisnici potpora koji su pretrpjeli štete uzrokovane pojavom bolesti bedrenice, da se što prije jave u područni ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju radi izvještavanja Agencije o slučaju više sile ili iznimnih okolnosti. Izvještavanje se provodi u pisanom obliku popunjavanjem propisanih obrazaca u podružnici Agencije, I. K. Sakcinskog 24, Sisak.

Obavijest korisnicima potpora u stočarstvu

03.06.2022

Poštovani poljoprivrednici,

želimo vas obavijestiti o novostima kod ostvarivanja potpora za životinje u 2022. godini, temeljem Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu (Narodne novine“ broj 27/22. i 53/22.) u daljnjem tekstu (Pravilnik),

Otvoren Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Programu potpore za uređenje sabirališta mlijeka

23.05.2022

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 23. svibnja 2022. Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Programu potpore za uređenje sabirališta mlijeka sukladno Pravilniku o provedbi Programa potpore za uređenje sabirališta mlijeka (Narodne novine br. 55/2022).

Potporom se nastoji osigurati opstanak što većeg broja sabirališta mlijeka te tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima.

Započelo podnošenje zahtjeva za COVID-19 potpore stočarima i peradarima

05.05.2022

U četvrtak, 5.svibnja 2022. godine, otvoreno je podnošenje zahtjeva za mjere iz programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu i peradarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 u 2022. godini, ukupne vrijednosti 36,6 milijuna kuna. Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 25. svibnja 2022. godine.

Objavljen Pravilnik o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda

03.12.2021

Pravilnikom je preuzeto europsko zakonodavstvo koje se odnose na obveznu dostavu podataka o ukupnim količinama sirovog kravljeg mlijeka isporučenih u mljekare na području Republike Hrvatske što uključuje i količine koje su isporučili proizvođači iz drugih država članica. Do sada prikupljani podaci o ukupnim količinama sirovog kravljeg mlijeka izraženim u kg prošireni su novim setom podataka koji se odnosi na ukupnu količinu sirovog kravljeg mlijeka iz ekološkog uzgoja te sadržajem masti i bjelančevina u sirovu kravljem mlijeku izraženo kao postotak mase proizvoda. Pravilnikom je potrebno osigurati prikupljanje podataka za izvješćivanje Europske Komisije.

Usvojen Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka

26.11.2021

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 24. studenoga 2021. donijela Odluku o donošenju Programa potpore za uređenje sabirališta mlijeka. Program vrijedan 2 milijuna kuna usmjeren je na objekte u kojima se sabire kravlje, ovčje ili kozje mlijeko od najmanje dva primarna proizvođača a koji su upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Nova platforma ePosjednik za online vođenje registra svinja na gospodarstvu

08.10.2021

Ministarstvo poljoprivrede je u okviru aktivnosti koje provodi u digitalizaciji poslovnih procesa izradilo aplikaciju ePosjednik za posjednike svinja koja će ubrzati i pojednostavniti ispunjenje obveze vođenja Registra svinja na gospodarstvu.

Uz mogućnost samostalnog upisa podatka kako je propisano pravilnicima o obveznom označavanju i registraciji domaćih životinja, aplikacija sadrži i dodatne mogućnosti vođenja podataka o tovu svinja čime će uzgajivačima svinja biti omogućen sveobuhvatan uvid u njihovu proizvodnju.