Veličina pisma

Hrvatski posavac


Hrvatski posavac je izvorna pasmina konja nastala na području hrvatske posavine, nekontroliranim križanjem kobila slavonsko­ posavskog konja tzv. bušaka i drugih lokalnih kobila nepoznatog porijekla, prvotno s toplokrvnim (arapskim, lipicanskim, nonius, engleskim punokrvnim) a kasnije i s hladnokrvnim (brabantskim, ardenskim, preseronskim i norickim) pastusima.

Hrvatski posavac je srednje teški konj čvrste konstitucije. Glava je suha, mala, širokog čela, ravnog profila, plemenitog izražaja, malih ušiju, velikih i izraženih očiju i nozdrva. Vrat je umjereno dug, dobra obrastao mišićjem, čvrsto nasađen na trup. Grudni kos je širok i dubok. Lopatice su umjereno duge, koso položene, dobra obrasle mišićjem i čvrsto vezane s trupom. Srednje je dugih, jakih i širokih leda, kratkog, jakog i širokog spoja. Sapi su široke, umjereno oborene, raskoljene, dobra obrasle mišićjem. Trbuh je zaobljen, umjerene veličine. Trup je zbijen. Noge su suhe i snažne, zglobovi izraženi, a cjevanica kratka. Kičice su slabo obrasle kratkim dlakama. Stavovi nogu su korektni, kopita široka i povoljno građena. Griva i rep su obrasli valovitom srednje dugom dlakom. Najčešća boja je dorata, a vranci, alati ili kulaši rjeđe se javljaju. Spolni dimorfizam je jasno izražen. Ističe se njegova otpornost, snaga, skromnost i adaptabilnost.

Uzgojno područje je prostor Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Uzgaja se u manjem broju i u drugim dijelovima Republike Hrvatske.

Uzgajivači su preko uzgojnih udruga udruženi u krovno nacionalno udruženje Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac, koje ujedno i provodi uzgojni program pasmine.

Kontakti

Odjel za uzgoj kopitara

Nidal Korabi

Tel: +385 1 3903-138

Ljiljana Husinec

Tel: +385 1 3903 129

Martina Borović

Tel: +385 1 3903 156

Jasna Daud

Tel: +385 1 3903 136

Vezano